Texas Hold'em

Poker är ett universellt spel som spelas över hela världen och som gjorts så under många hundra år. Det finns ett stort antal olika varianter av poker som alla har regelverk som skiljer sig från varandra. Några av dessa är till exempel Omaha, Five Card Stud, Seven, mörkpoker, Razz och det komplicerade H.O.R.S.E - ett spel där flera olika pokersorter avlöser varandra under spelets gång. En av de vanligaste och mest populära pokerformen är dock den klassiska varianten Texas Hold'em. Precis som namnet antyder så har spelet sitt ursprung i Texas och sägs ha uppstått någon gång under början av 1900-talet. Snart upptog man även spelet i Las Vegas och resten är i stort sett historia.

Reglerna i Texas Hold'em

Texas Hold'em spelas av ett större antal pokerspelare som sitter runt ett vanligt pokerbord, framför dealern som är den som kontrollerar korten och utdelningen av dessa. Spelet följer den mest klassiska handrankingen inom pokersporten och den spelare som i slutet av varje omgång har den högsta handen vinner också given. Man spelar om pengar, som i sin tur representeras av marker på spelbordet. Dessa marker kan delas upp och satsas i olika stora summor i de olika spelomgångarna. Det gäller att ta hem så många spelomgångar, och därmed också de satsade pengarna som kallas potten, som möjligt. Förlorar man alla sina marker så slås man ut ur spelet. Under hela spelets gång turas spelarna om att börja given för att spelets utfall skall bli så rättvist som möjligt.

Så spelar man spelet

I Texas Hold'em inleds spelet med att alla spelare runt bordet tilldelas två kort var. Dessa kort ses bara av de individuella spelarna och kallas för pocketkort eller hålkort. Beroende på hur pass bra dessa två kort bedöms vara så väljer varje spelare om man vill satsa något i omgången och i sådana fall hur mycket. Man kan naturligtvis också välja att lägga sig om man känner att de kort man har på hand inte är tillräckligt bra. Detta avgörs naturligtvis med ledning av hur mycket de övriga spelarna väljer att satsa. En runda av satsningar, eller läggningar, fortsätter tills alla utom en spelare har lagt sig eller två spelare har lagt exakt lika mycket i sin insats. När så är fallet så delar dealern ut ytterligare tre kort. Dessa tre kort kallas för flopp och är gemensamma för alla de spelare som fortfarande är kvar i spelet.

När dessa kort delats ut så inleds spelets andra omgång av satsningar som ännu en gång går bordet runt. Efter denna delas ännu ett gemensamt kort ut, det kallas turn och följs av ännu en satsningsrunda, varpå det absolut sista kortet delas ut – rivern. Med alla korten på borden får de kvarvarande spelarna göra en sista satsning om de så önskar. Efter detta visar spelarna sina två pocketkort och de som genom dessa och de gemensamma korten tillsammans får ihop den bästa handen tar hem omgången och det som satsats och nu finns i potten. På detta sätt fortsätter sedan spelet i omgång efter omgång tills spelarna en efter en har förlorat alla sina marker och där med också alla de pengar som de hade att satsa. Slutligen finns det bara en enda spelare kvar och denna vinner inte bara spelet och äran utan också alla de andra spelarnas sammanlagda insatser tillsammans med sin egna som man naturligtvis också får behålla.

Stora turneringar spelas i Texas Hold'em

I och med den stora popularitet som Texas Hold'em utvecklat under de senaste 50 åren sedan det blev känt utanför Texas är det också denna spelvariant som används i de flesta av världens stora pokerturneringar idag. Bland annat så spelas en av de allra mest prestigefyllda tävlingarna, World Series of Poker, just i denna pokerform. Texas Hold'em som spelform har blivit mycket populärt just i stora turneringar då den kan bli väldigt dramatisk, spelarna kan ta hem stora summor pengar och för att den är rolig att följa för publiken. I och med att tekniken utvecklats så har man infört kameror runt spelborden som gör att publiken kan se vilka pocketkort alla spelare har på handen och kan där med följa spelet på ett helt unikt sätt.