Amatörvinster - hur du vinner i poker som amatör

Många spelar poker hemma med kompisar bara för att det är kul. Man håller hjärnan igång och man kan prova olika strategier utan att förlora en massa pengar. En amatörspelare som vill spela på riktigt behöver oftast en sponsor med god ekonomi, det tar tid och det krävs mängder med arbete innan man blir en duktig amatörspelare.

Regler i poker

Som amatörspelare måste man först och främst se till att man kan reglerna i spelet. Av de varianter som finns är Texas Hold'em den vanligaste. Reglerna kan skilja sig åt litegrann men gemensamt för samtliga pokerspel är att pokerhanden rankas lika.

Handrankingen avgör vem som har den bästa handen då rundan är slut. Den högsta pokerhanden är en stege i samma färg, straight flush. Är det dessutom kort 10 till ess så är det en royal straight flush. Näst högsta handen är fyrtal och efter den kommer kåk som består av en triss och ett par. Nästa steg är färg med alla korten i samma färg och efter den en stege med kort i följd men i olika färg.

Tre kort av samma valör kommer sedan, kallat triss och rankas högre än två par. Ett par är den lägsta ranken.

Som amatörspelare behöver du kunskaper

Det gäller att träna upp färdigheten att med sannolikhetens hjälp räkna ut vad du kan lyckas få för hand. Hur stor är sannolikheten att få en stege om korten är spridda över både höga och låga valörer - ingen. Nästan samma sak är att lära sig bedöma vilka starthänder det är lönt att satsa på. Det förra exemplet med kort spridda i olika valörer kanske kan spelas med drag för flush eller något annat men många händer slår en flush, så här gäller det att fundera på om det är lönt att satsa på det. Tänk på att sannolikhet inte betyder garanti utan möjlighet.

Råd till amatörspelaren

Då du har lärt dig allt om sannolikheter och starthänder ska du välja rätt pokerbord. Det spelas högt och hårt på somliga och lite lugnare med lägre insatser vid andra. En poäng med att spela onlinepoker i stället för att spela poker på ett landbaserat casino är att det finns flera pokerbord att välja på vilket gör det lättare för dig att hitta ett bord som passar dig.

Arbeta dig uppåt och gapa inte över för stora stycken, riskera inte för mycket pengar i början. Det är en god idé att ha en spelkassa med så mycket pengar som du har råd att förlora.