Att göra karriär som pokerproffs

Vad är egentligen ett pokerproffs? Med proffs menas ju professionell och då borde ett pokerproffs vara en pokerspelare som har poker som yrke och försörjer sig på det. En annan betydelse är att professionell betyder att man är skicklig och har hög kompetens och erfarenhet. Det är ju inte ovanligt med firmanamn som "Rörproffsen" eller "Ljudproffsen", vilket borde antyda att dessa människor är kunniga inom sitt område.

Pokerproffs på hel- eller deltid

Det finns tusentals människor som försörjer sig som pokerspelare. Somliga överlever på det de vinner medan andra drar hem miljonbelopp varje år. Utöver dessa är det många som har pokern som ett extraknäck, de har ett annat jobb, kanske på deltid, och tjänar lite extra på pokern. Det är inte ovanligt att ungdomar som studerar på universitet eller högskola drygar ut sina studielån med pokerspel.

Några råd till den som vill göra karriär som pokerspelare

Du ska se dig som en företagare. En företagare som startar upp en verksamhet sätter mål för verksamheten, ofta i en affärsplan. Dina mål ska leda dig genom din karriär så de bör vara preciserade och satta högre än "jag vill spela poker". Bättre är "Jag ska skapa ett attraktivt varumärke som andra ska känna till och se upp till". För att nå dit bör du ha klart för dig vad du vill utstråla. Många företag som står inför att lansera en ny produkt brukar fråga sig: Vilket bilmärke ska den här produkten associera till? Ett sådant mål ger dig en tydlig inriktning, sedan är det upp till dig att infria målet.

En tydlig vision

I din affärsplan finns dina förhoppningsvis rimliga mål beskrivna. Tillsammans bildar de en vision för framtiden. På samma sätt som bilindustrin får kämpa för att hela tiden komma med nya idéer och innovationer ska du förnya ditt varumärke. Du måste ha som mål att ständigt förbättra, inte bara ditt spel, utan även din utstrålning, det du vill förmedla inom ramen för din vision. Nyckelordet här är omvärldsbevakning. Läs nyheter från pokervärlden, läs pokerbloggar och följ med i vad som händer.

Sätt upp mätbara mål

Det kan tyckas att det är väl ambitiöst med affärsplaner och visioner, men nog hade Ingvar Kamprad en vision för IKEA. Utan en vision om att bli världsbäst i sin bransch hade han naturligtvis inte lyckats. Nu är det dags att sätta upp mätbara mål. Mål som inte är mätbara är egentligen inga mål då man inte vet om de är uppnådda. Ett mål kan vara att nå en viss placering i WSOP eller att se till att du spelar hem 400 000 kr på ett år. Dessa två mål är lätta att utvärdera men kanske inte lätta att uppnå.

Sätt även upp delmål

Om vi tittar vidare kan du bryta ner inkomstmålet i delmål som inkomst per månad eller per spelad omgång. Här kan du jämföra och se om din trend som pokerproffs är positiv eller inte så att det inte kommer som en total överraskning då året är slut. Efter några månader kan du nu se om dina mål är rimliga eller om de måste justeras. Räcker inte tiden till för dig att få ihop månadsinkomsten kanske du måste ändra ditt mål eller fundera på om det är något annat du ska ägna dig åt för din försörjning. Har du kanske satt inkomstmålet för högt i tron att en professionell pokerspelare vadar i pengar och lyx. Så är det inte. Det är de verkliga topparna som kan kosta på sig en Ferrari då och då, de flesta proffsspelare lever dock på en tämligen normal inkomstnivå.

Börja som deltidsproffs

Om vi nu lägger in betydelsen kunnig och kompetent i ordet professionell kan det betyda att du kan vara pokerproffs på deltid. Poker är ju roligt och kan du tjäna lite pengar på din hobby är det bara att gratulera. Har du en annan försörjning kan du spela mer avspänt då du inte "måste" vinna för att överleva. Om det går bra för dig som deltidsproffs kan du med större säkerhet välja att hoppa av ditt vanliga jobb och inleda en karriär som heltidsproffs.