Korttrick – lär dig hantera leken

Kortleken har förtrollat barn och vuxna ända sedan den introducerades i dess nuvarande form på 1600-talet. Med 52 kort i fyra valörer kan det verka som att antalet trick och kombinationer bör ta slut efter ett tag, men faktum är att det ständigt görs nya upptäckter kring kortlekens magi. Många experter inom korttrickens ädla konst kallas också magiker - även om det naturligtvis inte är några övernaturliga inslag inblandade. Istället är det något som alla kan lära sig vid tillräckligt mycket träning. För att nå toppen krävs det extremt mycket övning, men alla kan lära sig att hantera leken bättre på kort tid.

Praktiskt partytrick

Att kunna korttrick är något som går hem i flera situationer. Det är ett utmärkt partytrick som gör att du omedelbart blir festens mittpunkt och om du är tillräckligt duktig lär du kunna imponera på de flesta. Om du har barn är korttrick ett givet sätt att få deras uppmärksamhet och liva upp ett barnkalas. Korttrick brukar uppskattas av alla generationer och det är ett enkelt sätt att skapa underhållning av hög kvalitet i hemmet. Utrustningen består inte av mer än en kortlek. Därefter är det bara att börja träna för att sätta korttricken.

Om du vill lära dig korttrick finns det många sätt att tillgodogöra dig information. Internet är en ovärderlig källa till kunskap där det finns en närmast obegränsad mängd tips och råd för alla som intresserar sig för korttrick. Här kan du inte bara hitta filmer på de bästa trollkarlarna i branschen utan också instruktionsvideor och steg för steg-manualer som berättar precis hur du ska gå till väga för att göra ett korttrick så bra som möjligt. En snabb sökning ger dig tusentals trick och du behöver sällan betala för att få information i din dator.

Ett annat sätt är att lära dig direkt av de bästa. Det kräver förstås att det finns en magiker som är villig att lära ut korttrick till dig, men om du får kontakt med någon som kan tänka sig att hjälpa dig i din karriär är det en möjlighet att snabbt snappa upp de viktigaste teknikerna. Innan du frågar någon om hjälp kan det dock vara bra att vara säker på att frågan faller i god jord. Alla magiker är nämligen av förståeliga skäl inte pigga på att avslöja sina bästa trick eftersom det är deras levebröd. Välj därför en magiker som du litar på och som inte tar illa upp av din förfrågan.

Övning ger färdighet

Alla kan lära sig grunderna i korttrick, men om du vill bli riktigt bra underlättar det att ha fallenhet för framför allt två saker. Det första är fingerfärdighet som utgör basen för alla stora magiker. Vissa förlitar sig nästan helt på att ha snabba fingrar medan andra använder det i mindre utsträckning. Klart är att det gör det enklare att klara trick om du snabbt kan hantera korten i leken och byta ut dem mot varandra under loppet av ett ögonblick. Om du känner dig långsam i början är det bara att köpa en kortlek och börja leka med korten för att få in stilen.

Den andra egenskapen som är viktig för en magiker är ett sinne för matematik. Det är inte förmågan att räkna ut avancerade ekvationer som är avgörande i korttrick. Istället är det förmågan att snabbt kunna räkna korten som gör att korttricken blir betydligt lättare att ro iland. Många trick går ut på att du inom några ögonblick måste lokalisera ett visst kort i en kortlek - och då är huvudräkning ett viktigt verktyg.

Dai Vernon - en mästare

En av de största magikerna under 1900-talet som hade ett otroligt sinne för såväl matematik som fingerfärdighet var Dai Vernon. Han var ursprungligen från Kanada men spenderade större delen av sitt liv i USA som kringresande magiker. Där uppträdde han regelbundet på stora shower där han visade upp sin repertoar och han blev känd som en av de bästa i branschen.

Även om du inte lyckas nå upp i den standarden kan en större kunskap om kortleken hjälpa dig på flera sätt. Att lära sig att hantera en kortlek ger dig inte bara bättre förutsättningar för att lyckas med korttrick. Det gör också att du kan prestera bättre i flera kortspel där det krävs att snabbt kunna hitta mönster och veta vilka kort som bör spelas.