Satsningsregler

Satsandet av mörker är själv kärnan i pokerspelande. Mörken kallas den insats som du gör före en giv. Alla spekulerar om korten som är en värdemätare när du spelar poker. Men istället för att alla ropar och försöker överrösta varandra om sina bud, så finns det flera olika regler som beskriver hur du ska satsa. Att lära sig dessa regler tar inte lång tid och de är en förutsättning för att spelandet ska flyta lugnt och sansat.

Checka, satsa eller lägga sig

En vanlig satsningsregel är att spelaren till vänster om knappen eller dealern börjar genom att antingen checka, satsa eller lägga sig. Att checka, även kallat passa, innebär att man väljer att inte satsa eller höja för tillfället, men man vill ända stanna kvar. Det går att checka så länge som ingen annan öppnat. När man satsar så lägger man ut en summa framför sig. Dessa läggs i en egen pott och alla spelare har var sin pott under en pågående satsningsrunda. När alla har satsat så samlas dess potter ihop och läggs i en gemensam pott mitt på bordet.

Spelaren som satsar först öppnar potten och om man spelar straight limit poker så är beloppet bestämt i förväg. Så fort någon öppnar så måste alla andra spelare antingen gå med i öppningsbudet eller lägga sig. Det går inte längre att checka om man vill fortsätta att vara med i spelomgången. Visserligen går det att lägga sig innan någon har beslutat sig för att öppna potten. Många väljer emellertid att checka om man råkar ha dålig kort.

Syna, höja eller lägga sig

Så fort någon spelare väljer att öppna potten så kan man välja mellan att syna, höja eller lägga sig. Om du väljer att syna så betalar du så att din pott innehåller samma belopp som den som öppnade. Du kan även välja att lägga dig vilket är ett lämpligt alternativ om du tror att du inte har en rimlig chans att vinna. Din chans att vinna måste du sätta i förhållande till hur mycket det skulle kosta dig att istället välja att syna.

Det går även att satsa mer pengar och höja beloppet som någon spelare antingen öppnade eller höjde. Det finns olika regler rörande hur mycket ett belopp kan höjas. I en straight limit. så sker satsningarna och höjningarna i fasta steg. Här finns det också en gräns för högsta antalet höjningar per satsningsrunda. Ofta är det maximala antalet höjningar tre stycken. Men eftersom reglerna kan variera beträffande vad som är tillåtet när man satsar så är det viktigt att alltid kontrollera dem innan du börjar spela.